Benin

Benin

Al snel na de grens gaan we op zoek naar een plekje om te slapen, het liefst kamperen we wild ergens aan het strand maar we vinden geen geschikte plek. We komen uit bij Awale-plage, een hotel met verschillende bungalows, een zwembad en een restaurant. We mogen er kamperen op 50 meter van het strand. Australische medereizigers Anthony en Ruth zijn ook op deze plek beland, ze willen grofweg dezelfde ronde Afrika gaan doen als wij in ongeveer dezelfde tijd dus we zullen ze wel vaker tegen gaan komen. De volgende dag gaan we richting Cotonou om het visa voor Democratische Republiek Congo (Congo Kinshasa) te regelen. Cotonou is de grootste stad van Benin en met zo’n 800.000 inwoners. Het lijkt erop dat al die inwoners een brommertje hebben en ze ook allemaal tegelijk rondrijden in de stad als wij er zijn! Het is er ongelooflijk druk en het is echt opletten dat we er niet één onder de wielen krijgen. Ze komen ons van alle kanten ingehaald en we zijn blij als we uiteindelijk bij de ambassade van Congo zijn. Dit visum wordt gemaakt terwijl we wachten en binnen een paar uurtjes wandelen we de ambassade alweer uit.

We besluiten een pizza te gaan eten in één van de vele restaurantjes gerund door Libanezen, die sowieso erg sterk vertegenwoordigd zijn in het bedrijfsleven in West-Afrika. Nagenoeg alle goedlopende garages, restaurants, supermarkten etc. zijn in handen van Libanezen. Na de pizza rijden we terug naar Awale-plage, het heerlijke rustige plekje aan het strand. De volgende ochtend horen we gezang vanaf het strand komen. Op het strand is een grote groep Afrikaanse mannen bezig om een enorm groot visnet naar binnen te trekken. Na úren trekken ligt er dan uiteindelijk een groot net vol vis op het strand, het meeste is erg kleine vis maar er zitten ook een aantal behoorlijke barracuda’s, maanvissen, roggen en kwallen tussen. Volgens de vissers wordt de vangst steeds minder, ze wijten het aan het grote aantal Russische, Chinese en Nederlandse vissersboten een stukje uit de kust.

We blijven bij Awale-plage voor de kerst en hebben een erg gezellig kerstdiner aan het zwembad met medereizigers Anthony en Ruth. Er is een bandje wat traditionele Afrikaanse muziek voordraagt en daarbij uitbundig danst. We eten foie gras en langoustines, lang geleden dat we zo luxe en lekker gegeten hebben! De volgende dag houden we een kerstbrunch op het strand, echt een vreemde gewaarwording om met 30+ graden in je zwembroek kerst te vieren.

Hierna gaan we weer terug naar Cotonou, we zijn bij de Malinese ambassade in Mauritanië een Zwitser tegen gekomen die een guesthouse in Cotonou runt. We mogen op de smalle oprit kamperen. We kunnen het even uithouden want zijn naar de grootste supermarkt geweest die we tot nu toe in Afrika hebben gezien, de SuperU in Cotonou is enorm en je kunt er zowat alle producten krijgen die bij ons ook in de supermarkten liggen. Omdat bijna alles geïmporteerd wordt uit Frankrijk is het wel ongeveer anderhalf tot twee keer zo duur als in Nederland. Vaak is het goedkoper ergens een straatrestaurantje op te zoeken, voor een volledige maaltijd daar betalen we ongeveer evenveel als een blik bonen in de supermarkt.

Ook bezoeken we de Daktokpa markt, een immens grote half overdekte markt waar echt van alles wordt verkocht. In een hoek van de markt is het zogenaamde fetishmarkt, hier worden allerlei zwarte magie producten verkocht. Denk hierbij aan hondenkoppen, gedroogde leguanen, vleermuizen, maar ook botten en huiden van allerlei dieren. Het stinkt verschrikkelijk en we vinden het maar akelig om te zien. Veel Afrikanen geloven dat het geluk brengt zulke voorwerpen in je huis te hebben, het zou kwade geesten weghouden. Verderop op de markt kopen we een echte Afrikaanse machete, het grote kapmes waar elke Afrikaan op het platteland gebruik van maakt. Naderhand krijgen we nog problemen als we foto’s willen maken vanaf de hoogste verdieping van een winkelcomplex, een beveiliger wordt helemaal wild en roept dat het absoluut verboden is foto’s te maken. Wij wisten van niks en we verwijderen terplekke de foto. Hij neemt er geen genoegen mee en als hij ook nog ziet dat we een kapmes bij ons hebben neemt hij dit in beslag en moeten we hem volgen naar zijn baas (uiteraard een Libanees). Deze is best vriendelijk en zegt dat we toestemming van de politie moeten hebben om foto’s te maken. We leggen uit dat het nergens staat aangegeven en we dus van niks wisten. Alsnog neemt de beveiliger ons mee naar de politie, onderweg schopt hij nog koopwaar van wat vrouwen vanaf de eerste verdieping naar beneden omdat ze daar niets mogen verkopen. Hij vindt de politie niet en brengt ons naar een of ander autoritair figuur. Het is een rustige, vriendelijke man en die ons nogmaals uitlegt dat we toestemming moeten hebben om foto’s te maken. Normaal gesproken zouden we in de gevangenis kunnen belanden! Maar voor deze keer wil hij het door de vingers zien, we pakken de machete terug van de beveiliger en maken dat we wegkomen…

In Cotonou kopen we ook ons eerste echte souvenir, een Afrikaanse djembé-trommel. We kiezen er een met mooi houtsnijwerk en antilopevel. We kunnen nog voor geen meter spelen maar besluiten om de drum een plaatsje te geven op onze achterbank zodat we regelmatig kunnen oefenen.

Met nieuwjaar besluiten we ergens uit eten te gaan, aan de overkant van het guesthouse vinden we uiteindelijk een plekje voor een groot scherm waar knoerthard Afrikaanse R&B op wordt afgespeeld. Maar het is pizza-happy-hour, één pizza bestellen is één pizza gratis dus ons hoor je niet klagen! Met de Top 2000 op via de krakende laptopspeakers luiden wij vervolgens het nieuwe jaar in. We maken het niet te laat want we hebben de volgende dag met Anthony en Ruth afgesproken om samen richting en door Nigeria te rijden.

We slapen de volgende dag dan ook net voor de grens met Nigeria. We vinden een mooi vlak terrein van een kerk, we gaan vragen of we er mogen kamperen. Het duurt altijd even voordat mensen begrijpen wat we bedoelen en we krijgen meestal erg verbazende blikken als we de tent op de auto uitklappen. Maar we mogen er staan en in de avond komt de pastoor ons nog even Gods zegen geven en wenst ons een veilige plezierige reis. De volgende dag staan we vroeg op, op naar het douanekantoor, op naar Nigeria!

Een gedachte over “Benin”

  1. Wat een geweldige visvangst zeg.
    En oud en nieuw vieren met de top 2000 en pizza.
    En dat in Afrika !!! Klein beetje Nederland daar.
    Lieve groetjes van ons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *