Grensovergang Togo – Benin

Grensovergang Togo – Benin

Makkelijke en redelijk efficiënte grensovergang, Bij aankomst parkeren we de auto op een met borden aangewezen parkeerplaats, uiteraard beginnen er meteen wat beambten te fluiten en roepen dat er daar niet geparkeerd mag worden, Afrikaanse logica. Als we vragen waar we ons moeten melden blijkt dat we eerst in een “rij” auto’s (kriskras door elkaar heen staand, claxonnerend en voordringend) moeten gaan staan. Dit is de douane-check, veel locals worden gecontroleerd en moeten hun halve auto leeghalen, wij mogen gelukkig door nadat een douanebeambte een beetje half in de auto kijkt. “No weapons, no drugs?”.

We worden vervolgens naar een loketje gestuurd waar we onze documenten afgeven maar al snel is duidelijk dat de beambten geen flauw idee hebben waar ze mee bezig zijn of wat ze met ons aanmoeten. Meestal herkennen ze het visa voor hun eigen land niet eens en moeten wij dit aanwijzen. Na 5 minuutjes aanklooien geven ze ons de paspoorten terug en zeggen ze dat we bij een ander loket moeten zijn, lijkt er een beetje op dat ze het probleem op een ander willen afschuiven. Bij het volgende loket worden we wel geholpen en als we hebben aangewezen waar ons visa en de stempel die we bij binnenkomst kregen staat, worden we officieel Togo uit gestempeld. Er is nog even wat oponthoud als hij ons Benin-visum niet kan vinden in het paspoort, we leggen hem uit dat we twee paspoorten hebben omdat er anders simpelweg niet genoeg ruimte is voor alle visa. Hij kijkt er een beetje nors bij maar haalt dan zijn schouders op en laat ons door.

We rijden Benin binnen en moeten ons melden bij een chagrijnige agent, direct na ons komt er een busje vol Togolezen aan die zich ook allemaal bij de agent moeten melden. Terwijl wij netjes staan te wachten probeert iedereen voor te kruipen, hier geldt het recht van de brutaalste. We dringen ons door de mensen heen naar voren en nemen een pontificale plek in voor het bureau van de agent. We gooien de paspoorten voor zijn neus neer en vragen om een stempel, duidelijk met tegenzin opent hij de paspoorten en zoekt het visa van Benin, en dat van Togo, wat dus in ons andere paspoort staat. We geven hem het tweede paspoort ook maar hij gooit de paspoorten minachtend aan de kant, we krijgen hem in het gebrekkig Frans niet goed uitgelegd waarom we twee paspoorten hebben. We laten ons niet zomaar wegsturen en blijven voor het bureau staan, ondertussen heel de menigte ophoudend. Hij is het zichtbaar niet eens met de situatie maar gaat gelukkig overstag en stempelt ons met een harde klap Benin in!

We vragen wat rond waar we ons invoerformulier voor de auto moeten halen en komen al snel bij een klein kantoortje met een slagboom uit. Hier betalen we 5900 CFA (8,35 euro) voor het papiertje, de slagboom wordt geopend en wij kunnen er een nieuw vlaggetje bijplakken op de auto; Benin!

Een gedachte over “Grensovergang Togo – Benin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *