Zuid-Afrika (deel 1)

Zuid Afrika (deel 1)

We rijden door naar de hoofdstad Pretoria, een aantal uren van de grens. We gaan op zoek naar een geschikte plek waar we de eerste tijd met onze ouders kunnen doorbrengen. De guesthouses in de stad zijn stuk voor stuk niet naar onze zin. Gelukkig vinden we een eind uit de stad Twana Lodge, een gezellige ruime lodge met veel groen en een Nederlandse eigenaar. Tot onze ouders komen sleutelen we wat aan de auto, de brandstoftank lekt een beetje en het lijkt erop dat de ontluchtingsslang zijn werk niet goed doet. Ook halen we een extra matrasje voor in de tent, na bijna een jaar elke dag op het originele matras te hebben gelegen is het wat dun geworden, een ergonomisch matras van noppenschuim doet wonderen! We installeren ook een een nieuwe accu, de oude hebben we iets te vaak te leeg laten gaan en deze krijgen we niet meer fatsoenlijk geladen. In combinatie met het relais dat we in Namibië geïnstalleerd hebben (zodat de accu automatisch wordt geladen als de motor draait, dus niet alleen afhankelijk is van zonne-energie) zijn we weer helemaal klaar voor de rest van onze reis. Als laatste halen we de huurauto op, een bijna nieuwe Toyota Fortuner. Wat rijdt dat ineens anders, ook omdat het stuur aan de andere kant zit.

We halen onze ouders op van het vliegveld, wat fijn om ze weer te zien en al snel voelt het gezellig als vanouds. In de komende tien dagen hebben we een vol programma voor ze geregeld, we beginnen eerst met een nachtje in een super-de-luxe appartement in hartje Johannesburg met een mooi uitzicht over de stad. De volgende dag gaan we met de sightseeing-bus een rondje stad doen, we stappen uit bij Constitution Hill en het Apartheidsmuseum. Daarna rijden we met ze naar Twana Lodge, waar we wat aan de auto werken met de vader van Niels. We monteren nieuwe schokdempers en een nieuwe stuurkogel (meegenomen uit Nederland). Helaas is er wat misgegaan met het bestellen van de stuurkogel, er is er een met de verkeerde draad geleverd. Gelukkig kan er snel een goede worden verstuurd.

De dagen erna gaan we samen de panorama-route rijden, we bezoeken prachtige uitzichten en watervallen. Aansluitend een aantal dagen in het Krugerpark, een van de hoogtepunten is toch wel vier grote mannetjes olifanten op een tiental meter van onze auto rond een waterplas, wat een indrukwekkende dieren! We zien nog vele dieren in de prachtige natuur en in het nabijgelegen Hoedspruit Endangered Species Centre komen we met een privésafari nog dichter bij onder andere Afrikaanse wilde honden, neushoorns, leeuwen, luipaarden en gieren. We gaan nog naar een gedeelte van het natuurpark waar ze ons vertellen over de olifanten die er leven, ze zijn wat meer gewend aan mensen en we kunnen erg dichtbij komen. Daarna spenderen we nog een middag en nacht in een vakantiehuisje midden in een wildpark. De dagen zijn voorbij gevlogen, voor ons was het ook even lekker vakantie en de toerist uithangen met onze ouders. We zetten ze geëmotioneerd weer af op het vliegveld, het zal nog wel een jaar gaan duren voor we ze weer zien.

Na nog een paar dagen heerlijk bijkomen bij Twana Lodge gaan we op bezoek bij een Nederlands gezin, ze wonen sinds anderhalf jaar in Pretoria. Paul, Mirjam, Zoë, Perrin en Maylin zijn een erg warm en gastvrij gezin met het hart op de juiste plaats! We verblijven bij ze in het vakantiehuisje naast hun prachtige huis. We hebben een toptijd, erg fijne gesprekken en vermaken ons super met het spelen van spelletjes en bezoeken van een food-festival. We worden heerlijk verwend door Mirjam met een lekkere stoofschotel met ossenstaart, uiteraard bereidt op z’n Afrikaans met een gietijzeren potje. Met een beetje tegenzin, maar een heleboel tips en hints en een erg fijne ervaring rijker, rijden we na een week weer verder richting het zuidoosten.

Via de prachtige wildparken Hluhluwe-Imfolozi, Ithala en Sint-Lucia, waar we wederom de meeste prachtige dieren (waaronder geweldig mooie vogels!) zien en we nog wat spannende tijden beleven doordat we hele grote olifanten tegenkomen op een heel smal en kronkelig paadje, rijden we door naar Sodwana-Bay. Hier gaat Niels zijn duikbrevet halen, iets wat hij al lang op zijn lijstje heeft staan. Na twee dagen in het zwembad oefenen en drie (toch wel flink spannende) zeeduiken mag hij het brevet in ontvangst nemen. Sodwana is één van de betere plekken om te duiken, het is een beschermd stukje oceaan dus er mag niet gevist worden. De onderwaterwereld is prachtig, allerlei prachtige gekleurde vissen en andere zeedieren. Veel mooi koraal wat hier nog flink overal aanwezig is door de beschermde status. Tijdens één van de duiken heeft Sabrine op de camping trouwens flink last van een groep vervet-aapjes. Deze brutale beesten zijn inmiddels flink gewend aan mensen en er dus niet meer bang van. Sabrine wordt letterlijk belaagd door een flinke groep, één van de rotzakken krijgt het voor elkaar de auto in te springen en een pak melk stuk te bijten. Gevolg; een liter melk door de auto heen en geloof ons, dat is een behoorlijke bende.

Vanuit Sodwana rijden we op ons gemakje langs de kust richting Durban, we doen er een paar daagjes over en krijgen onderweg onze eerste lekke band, na 30.000km! We wisselen met de reserveband en rijden de volgende dag naar een garage. Voor een kleine 7 euro wordt de band gemaakt, opnieuw gebalanceerd en gemonteerd, prima prijs dachten wij! In Durban staan we op een fijne groene camping, we lopen bijna dagelijks naar de oceaan om de walvissen te zien. Ze komen in deze tijd dicht bij de kust en het is prachtig om de beesten te zien springen. We gaan nog even langs bij de tandarts voor Sabrine, die al een tijdje last van een kies heeft. Ze wordt erg professioneel en geduldig geholpen, het blijkt een gaatje te zijn. We zijn bijna twee uur binnen geweest maar hoeven toch maar 25 euro te betalen, zelfs inclusief consult en het maken van foto’s, dat krijgen we in Nederland niet voor elkaar.

Vanuit Durban willen we naar Lesotho, het landje wat in Zuid-Afrika ligt en bekend staat om zijn ruige bergachtige landschap. We willen via het hoogste punt in Zuid-Afrika, de Sani-pas de grens met Lesotho over. We krijgen al van verschillende mensen te horen dat het er prachtig, maar ook behoorlijk koud is. We trekken voor de gelegenheid de warme truien maar weer eens uit de kast.

4 gedachten over “Zuid-Afrika (deel 1)”

  1. Wat een prachtig verhaal weer. En wat fijn dat jullie ouders zijn langs geweest. Geniet nog van al het mooi’s wat jullie nog gaan tegen komen. Hopelijk gaat het met Sabrine haar kies weer goed. Succes en veel plezier

  2. Wat is t weer heerlijk genieten van jullie verhaal, en wat n belevenis weer!
    En inderdaad wat hebben we genoten van de prachtige onvergetelijke reis bij jullie.
    Liefs xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *