Namibie (deel 1)

Namibië (deel 1)

Binnen een uurtje na de grens rijden we het terrein van guesthouse 7 Valleys op. Het ligt in Oshakati, een stad in het noorden van Namibië. We mogen kamperen op het ruime terrein en krijgen een kamer voor het toilet en douche. Het is een warme douche met harde straal en we springen er meteen onder! We gebruiken de tijd in Oshakati om een wiellager te regelen. De Angolese lager doet het nog versassend goed dus we besluiten om deze nog niet te vervangen. De nieuwe lager bewaren we zodat we die zelf later kunnen vervangen (we zijn er ondertussen van overtuigd dat wij dat beter kunnen dan de Angolese monteurs). Verder doen we eens goed boodschappen in de enorme supermarkt recht tegenover onze camping. Het is een echt feest, want ze hebben er weer allerlei lekkers wat we al maanden niet mee gehad hebben. In de buurt regelen we nog een autoverzekering voor heel zuidelijk Afrika, voor 5 tientjes zijn we een heel jaar verzekerd. Ook gaan we langs bij een Iveco garage, de auto heeft nog steeds last van inhouden als het toerental boven de 3000 komt. De ervaren mannen weten het euvel meteen te vinden, binnen een uurtje hebben ze de hogedrukpomp eruit geschroefd, schoon gemaakt en weer gemonteerd. En inderdaad, de pomp zat vol met vuil. We monteren meteen een nieuwe brandstoffilter en de Santana rijdt weer soepel!

We rijden richting Etosha National Park, ons eerste wildpark! Meteen na de ingang zien we al een schildpad oversteken. Nog geen twee honderd meter verderop zien we een olifant en haar jong, vlak langs de weg! Onderweg naar onze eerste kampeerplek zien we nog jachtluipaarden, zebra’s struisvogels, gnoes, impala’s. Net voor we bij de camping zijn zien we zelfs een zeldzame zwarte neushoorn op zijn gemakje grazen tussen het struikgewas. Op de camping in het park staan erg veel huurauto’s, allemaal Toyota Hilux met daktent, veel gezinnen die op deze manier hun vakantie besteden. De volgende dagen rijden we helemaal naar de westelijke uitgang, erg veel dieren en prachtige natuur. Het duurt de hele dag om misschien 50 kilometer te rijden omdat we overal stoppen om dieren te spotten. Zelfs voor de kleinste vogeltjes maken we een noodstop om ze vervolgens enthousiast op te zoeken in onze safarigids.

Vanaf Etosha rijden we naar Opuwo, de onofficiële Himba-hoofdstad. De Himba is een nomadische bevolkingsgroep die in het noordwesten van Namibië leven. Ze leven van hun vee, maar proberen in de stad wat bij te verdienen met het verkopen van zelfgemaakte sieraden. Vanaf Opuwo gaan we een offroad route rijden door Kaokaland, een afgelogen ruig gebied. Het wordt een prachtige route van ruim drie dagen, we moeten door verschillende rivieren heen. Best spannend, met je hele hebben en houden door een snelstromende rivier rijden… We rijden door de meest prachtige lege landschappen. We wisselen zacht, fijn zand af met grote scherpe stenen. We zien maar een paar mensen per dag. Kamperen doen we langs rivierbeddingen met pootafdrukken van olifanten overal om ons heen, helaas zien we geen olifanten. Wel struisvogels, zebra’s en de meest prachtige vogels. Wat een rust, wat een ruimte!

Aan het einde van de route merken we dat de remmen herrie beginnen te maken. We stoppen om het te controleren, al snel zien we dat de voorste remblokken erg versleten zijn. Shit, die hadden we wel wat meer mogen controleren, beginnersfoutje! We hebben geen reserve remblokken bij ons dus die moeten we ergens zien te regelen. In de kleine dorpjes kijken ze ons schaapachtig aan als we beginnen over remblokken voor een Santana PS10.. Dat wordt niks. We besluiten naar de volgende grote stad te rijden, tot we halverwege worden gewaarschuwd door toeristen dat de weg afgesloten is door een erg diepe, erg snelstromende rivier. We draaien om en besluiten terug te rijden naar Oshakati, daar zijn veel automaterialen verkrijgbaar. Na 10 kilometer rijden komen ons hier wederom mensen tegemoet die zeggen dat de weg is afgesloten door een rivier, Normaal zijn deze riviertjes niet meer dat een bodempje water waar je zo doorheen kunt rijden maar door de regen van de afgelopen dagen zijn het kolkende watermassa’s van een ruime anderhalve meter diep geworden. Zelfs de lokale bevolking waagt zich er niet aan en we zijn genoodzaakt een nacht te wildkamperen.

De volgende ochtend rijden we door naar Oshakati, we kamperen weer bij hetzelfde guesthouse. Na twee dagen op zoek te zijn geweest naar de remblokken zonder resultaat besluiten we ze dan maar te bestellen. We hebben ook nog steeds een nieuwe koplamp nodig, net als een ruitenwissermotor. Helaas duurt het maar liefst twee weken voor het (prijzige!!) pakketje wordt geleverd. We monteren alle nieuwe onderdelen en rijden de volgende dag vroeg richting Twyfelfontein.

Twyfelfontein is UNESCO werelderfgoed, we maken een wandeling langs de prehistorische rotstekeningen. Erg interessant te horen dat deze tekeningen werden gebruikt om anderen te laten weten welke dieren of waterbronnen er te vinden waren. Vanaf hier rijden we een prachtige offroad route richting kust, over bergen en door dalen, door brede droge rivierbeddingen en over steile rotsachtige bergkammen. We genieten intens van dit prachtige gebied en stoppen regelmatig om alle indrukken even op ons te laten inwerken. Vooral de stilte in combinatie met de ruigheid en leegte van dit gebied vinden we prachtig. Aangekomen bij de kust rijden we naar Cape Cross, waar een enorme kolonie aan Kaapse pelsrobben leeft. Omdat het geen paartijd is zijn het alleen vrouwtjes met hun pups, de grote mannetjes ontbreken. Maar dit maakt het niet minder spectaculair, op wandelpaden kunnen we door de grote groep schreeuwende en snuivende beesten doorlopen.

Via het “Maanlandschap”, een geweldig, ruig gebied wat echt op de oppervlakte van de maan lijkt, rijden we naar Windhoek. Onderweg slapen we nog op de meest prachtige plek tot nu toe, het is een camping waarbij de kampeerplekken op minimaal vijf kilometer afstand van elkaar liggen. Wij hebben “the Cave”, een plek op een berg met een wijds uitzicht op de omgeving met prachtige grote rotsblokken. Onze buitendouche is op de eerste verdieping van een houten bouwwerk gebouwd tussen de spelonken van een paar rotsen, we hebben nog nooit gedoucht met zo’n prachtig uitzicht!

In Windhoek staan we op een camping midden in de stad. We gaan uit eten bij Joe’s Beerhouse, een walhalla voor carnivoren. We bestellen beide een flink stuk wild biefstuk (koedoe en zebra) en laten het ons goed smaken.. meteen na het eten hebben we eigenlijk al spijt als we beseffen dat we nog veel van deze dieren gaan zien in de wildparken. Hoe kunnen we nu nog vrolijk foto’s gaan maken van deze dieren als we een van hun soortgenoten hebben opgepeuzeld…

Onze ouders komen ons opzoeken in Zuid-Afrika! Dit hebben we een tijdje terug al afgesproken en de bedoeling was dat we eerst nog door heel Namibië en een deel van Zuid-Afrika zouden reizen voor we zouden ophalen van het vliegveld in Johannesburg. Maar omdat we zoveel vertraging hadden opgelopen met het wiellager en het wachten op de onderdelen besluiten we om dwars door Botswana naar Johannesburg te rijden. Ook omdat we ontdekken dat er behoorlijk wat speling op een stuurkogel zit en we dus niet teveel meer offroad willen rijden. Vroeg in de ochtend rijden we dus vanuit Windhoek richting Botswana.

3 gedachten over “Namibie (deel 1)”

  1. wederom een prachtig verslag van een geweldige reis. Het is dat ik niet jaloers van aard ben anders zou ik het zeker worden. Wat een belevenis!!
    Geniet nog verder en zorg dat je weer heel aan komt in Nederland.

    Groetjes Willie en Ria

  2. Wat een mooi avontuur weer. Ik beleefde het zelf mee tijdens het lezen. Wel jammer dat je zo lang moest wachten op onderdelen voor de auto. Jammer dat je hierdoor Botswana heb moeten laten vallen. Is daar ook heel erg mooi. En wat leuk dat jullie ouders zijn langs gekomen. Geniet van al jullie momenten daar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *